Barion Pixel

EC – Elektromos vezetőképesség fontossága a hidropóniában

Az EC-mérést széles körben alkalmazzák a tápoldatok, talaj vagy az öntözővizek minőségének ellenőrzésére. (EC az angol Electrical Conductivity, vagyis az elektromos vezetőképesség rövidítése) Az EC-mérés tehát nem más, mint az elektromos vezetőképesség mérése, ami meghatározza egy oldat ásványi anyag tartalmát.

A tiszta víz nem vezeti az elektromosságot (ahogy a desztilált víz sem), ezt csak a vízben oldott ásványi anyagok teszik lehetővé. Minél nagyobb az oldatok vezetőképessége, annál nagyobb az oldott sók koncentrációja. Az EC-mérés nem képes kémiai bontást adni arról, hogy pontosan milyen ásványi anyagok találhatók a vízben, de egy nagyon kényelmes és egyszerű módot biztosít annak a gyors meghatározására, hogy pl. mennyire tápanyagszegény egy oldat.

Alapvetően minél több anyag van oldva a vízben, annál több elektromosságot szállít.

Az EC mérővel egyszerűen ellenőrizheted a rendszerben keringő víz állapotát. Figyelj arra, hogy az 1200-1500 μS/cm az ideális érték.


Az EC mérő egy speciális mérőeszköz, amely a tápanyag által vezetett elektromosságot méri. Az EC-mérők nélkülözhetetlenek mindazok számára, akik hidropónikusan termesztenek, mivel ezek segítenek az oldat tápanyagszintjének ellenőrzésében. Ezek a mérők gyakran 3 az 1-ben mérők, amelyekkel a pH, az EC és a TDS (Total Disolved Solids – Összes oldott szárazanyag) értékeket lehet vizsgálni. A legjobb, ha az oldatot rögtön az elkészítése után teszteljük. Érdemes az értékeket feljegyezni naponta, pár naponta, így követni tudjuk a tápoldat gyengülő tendenciáit. Amennyiben az EC értéke lecsökken, érdemes a tápanyagot pótolni, illetve a termesztőrendszer tisztításakor, a teljes tápoldatot lecserélni.

Ha érdekel az eszköz, akkor a webshopunkba megtalálod ITT!

Korábbi blogbejegyzések

Aktuális termékakciók

  • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

    Tálcás MikroKert

    280000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

    MikroKert Kezdőcsomag

    30000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Mini Zöld falMini Zöld fal

    Mini Zöld fal

    160000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    33390 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    29490 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

    Fekete Mini Zöld fal

    180000 Ft
    Sold By: MikroKert