GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Zöldségek, palánták

Milyen zöldségek termeszthetők a rendszereikkel?

Hidropóniás, vagyis vízkultúrás növénytermesztésről van szó. Így elsősorban azok a növények jöhetnek szóba, amelyek a fogyasztható növényi részüket a gyökérzóna felett hozzák.

Termeszthetünk pl:

 • salátaféléket: pl. fejes saláta, madársaláta, lollo bionda, lollo rosso, lollo verde, merlot, endívia, tölgylevelű saláta stb.
 • fűszernövényeket: bazsalikom, metélőpetrezselyem, oregano, metélőhagyma, rozmaring, kakukkfű stb.,
 • zöldségeket: mángold, pak choi, sóska, spenót, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, (pl. jalapeno) cékla, brokkoli, bab, karfiol, karalábé, retek, borsó,
 • de akár epret is nevelhetünk, és a gyógynövények és virágok is szóba jöhetnek.

A lakásban használható rendszerek elsősorban a kisebb magasságú növények termesztésére alkalmasak. A tálcák magassága 30-35 cm, így paradicsomfajták közül pl. a bokor- vagy balkonparadicsom alkalmas ilyen termesztésre.

Az Ananász torony egy függőleges henger alakú rendszer, ahol a növények kifele nőnek, így nincs magasságban méretkorlát. Ezt a rendszert azonban inkább mikroüzemekhez ajánljuk.

Nagyobb növények is termeszthetők hidropóniában, de azokhoz más rendszerekre van szükség. Célszerű betartani a fokozatosság elvét és lépésről-lépésre haladni.

 

Ezeket mind mi termeltük:

Milyen növényekkel érdemes elkezdeni?

Érdemes az egyszerűbben termeszthető zöldségektől haladni az igényesebbek felé. Így első körben érdemes lehet salátákkal, zöld fűszerekkel kezdeni.

Saláták kapcsán pl. a fodros levelű tépősaláta jó választás lehet, zöldfűszerből pedig a bazsalikom, rukkola, metélőpetrezselyem stb.

Ha megszereztük a termesztési biztonságot, akkor jó móka lehet feszegetni a határokat és kísérletezni. Így már vetettünk babot, paradicsomot és termesztettünk epret is.

Termesztés

Ugye ezek mind GMO mentesek?

Igen, GMO mentesek. Igyekszünk olyan vetőmagot beszerezni, amely bio minősítésű és csíráztatásra is alkalmas. Ugyanakkor a kereskedelemben kapható vetőmagokat is használjuk.

Ugye nem kell vegyszerezni?

A termesztéstechnológia nem igényel vegyszerezést és professzionális, üzemi környezetben, ahol a teljesen tiszta, steril környezet biztosítható, ott nem is kell.

Házi környezetben azonban nem tudjuk ilyen szinten kontrollálni a termesztési környezetet, így lehetnek esetek, amikor kór- és károkozók kerülnek a rendszerbe. Ilyenkor szükséges a védekezés, de ilyenkor is előtérbe helyezzük a biokultúrákban is használatos megoldásokat, hiszen lakótérbe semmiképpen nem célszerű növényvédőszereket vinni.

Tapasztalatunk alapján tehát általában nincs szükség növényvédelemre. Ha mégis, akkor nagyon fontos, hogy felkészültek legyünk és idejekorán észrevegyük a problémát, és a korai szakaszban legyünk képesek a védekezésre.

Ha mégis szükség van növényvédelemre, akkor milyen problémák jelenhetnek meg és hogyan lehet védekezni ellenük?

 

 • Liszteske – Üvegházi molytetű

  Pici, fehér, repülni képes egyedekről van szó, amelyek egyre inkább megjelennek a hagyományos növénytermesztésben is. Nagyon szívósak, nehéz ellenük a védekezés, ezért ezt különösen fontos korai fázisban felfedezni.

  https://biocontmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2021/04/a-lisztecske-nem-valogat-1.jpg

  https://biocontmagyarorszag.hu/2021/04/16/a-lisztecske-nem-valogat/

 

 • Takácsatka

  Szemmel alig látható pókszerű állatról van szó, amely szintén a növény nedveit szívogatja. Nagyon finom pókhálóval fonja be a leveleket

https://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/takacsatka-tamadas-a-lakasban-hogyan-vedekezzunk.html

A fenti problémák kezelésére számos megoldás létezik, nekünk a Neem Azal nevű szer vált be, amely biokertészetekben is alkalmazható rovarvédelmi szer.

Hol, mennyiért vásárolhatók a növény palánták, és milyen gyakran kell venni?

Mi minden esetben magról vetünk és 2-4 hetes korban ültetjük be a növényeket a termesztőrendszerbe. Így lehet a legkönnyebben biztosítani a folyamatos termesztést. Ezt a közvetlen vetést ajánljuk mindenkinek, így nem lesz szükség palánta vásárlásra.

Jól értem, hogy szükséges még a vízhez tápanyagokat is venni? Ezeket is biztosítják (vásárlással)?

A növénytermesztéshez mindenképpen szükség van a növényi tápanyagokra. A növények a fejlődésükhöz ásványi sókat, mikroelemeket vesznek fel oldott ionos állapotban. Akár talajon, akár hidropóniában termesztünk, biztosítanunk kell a tápanyagokat.

A vásárlás során lehetőség van kezdő készlet vásárlásra, amely tartalmazza a tápoldatot is.

Fontosnak tartjuk a termesztéshez szükséges kellékeket folyamatosan biztosítani, így a tápanyagot később is be lehet szerezni nálunk.

Már az alapokra is kíváncsi lennék. Hogy kezdjek hozzá? Mire kell figyelni? Honnan informálódjak?

A MikroKert projektben kiemelt célunk egy közösség létrehozása, amelyben a tagok szívesen megosztják tudásukat, tapasztalataikat. És természetesen mi, a projekt gazdái is érdekeltek vagyunk abban, hogy minél többen legyenek sikeresek az élelmiszer önrendelkezés megteremtésében.

Első lépésként létrehoztuk a mikrokert.com honlapot és a Mikrokert Közösséget

A közeljövőben létre szeretnénk hozni egy applikációt, amelybe be kívánunk integrálni minden tudást, közösségi megosztást és leendő szenzor technológiát is, hogy mindig kezünkben legyen a megoldás.

Szóval szívesen segítünk. Csatlakozz közösségünkhöz és kérdezz! Majd ha már jönnek az első sikerek, akkor oszd meg te is a tapasztalatodat!

Mekkora a minimális helyigény?

A legkisebb, asztali rendszerünk 35 x 26 cm-es alapterületű. Ez egy asztalon is kényelmesen elfér.

A tálcás rendszerünk 25 x 90 cm-es alapterületű (kb. 1 m2). Egy szobában vagy egy erkélyen is elfér és jelentős mennyiségű zöldséget lehet megtermelni benne.

Lakásokba még a Zöld falat ajánljuk, amely jelenleg 2 m2 és 112 db növény nevelését teszi lehetővé. Ez a legnagyobb felületű termesztőrendszer, amelynek az alapterület igénye megegyezik a tálcás rendszerével.

A Mini Zöld Fal a nagy zöld fal negyedrésze. 0,5 m széles, 1 m magas, 28 növény növesztésére alkalmas. Modulárisan bővíthető, így kettő alsó és kettő felső elemmel elérhető a nagy zöld fal mérete.

Az Ananász tornyot inkább kisüzemek számára ajánljuk. Ennek az alapterülete 0,7 m2. A helyigényt 1 m2/oszlop sűrűséggel lehet számolni.

Budapesten/környékén meg lehet nézni egy ilyet a gyakorlatban?

Még nem, jelenleg Békéscsabán tudjuk a termesztőrendszereket bemutatni, de bízunk benne, hogy hamarosan ezt is meg tudjuk oldani.

Üzemeltetés

Milyen eszközökre, anyagokra van szükség?

Termesztőrendszer

Termesztőrendszereinket részletesen az alábbi oldalon oldalon mutatjuk be.

Hidropóniák

Lámpák

Speciális növénytermesztő LED lámpákra van szükség, amelyek a termesztőrendszereink részei.

A növénytermesztés során biztosítani kell a növények számára a megfelelő fény (foton) mennyiséget. Bár a mobiltelefonokba beépített fénymérő (LUX) nem feltétlenül pontos, de mégis jó közelítőértéket tud jelezni a fénymennyiségét illetően. Ez azért is fontos, mert szemünk nagyon jelentős értékhatárok között képes kompenzálni a fénymennyiséget, így szabadszemmel nem vesszük észre a világosság különbséget.

Egy átlagos szobában gyakran 50-200 Lux körüli érték a normális, míg a növényeknek inkább 10-20.000 Lux közötti fénymennyiségre van szükségük.

Időzítő kapcsoló

Erre a célra megfelel a legegyszerűbb mechanikus időzítő kapcsoló is. A lényeg, hogy meghatározott időben be- és kikapcsolja a lámpákat. A szükséges fénymennyiség sötétebb helyiségben napi 14-16 óra világítás.
A termesztőrendszereink része.

Termesztő közeg

  • Kőzetgyapot

   Hidropóniás termesztésben általános termesztőközeg a kőzetgyapot. Ez lényegében hőkezelt és szálasított bazalt ásványi anyag, amely megegyezik az építőiparban használt szigetelőanyaggal, azzal a különbséggel, hogy a kertészeti kőzetgyapotot nem kezelik semmiféle vegyszerrel.

   Egyszer használható. Az Ananász toronyba, a tálcás rendszerbe és az asztali rendszerbe ajánljuk.

  • Keramzit

   Égetett kerámia golyók, melyek különböző átmérőben kaphatók. Használat előtt célszerű átmosni, fertőtleníteni, hogy a mikro szennyeződést ne vigyük be a termesztőrendszerbe.

   Felveszi és jól tárolja a vizet, miközben biztosítja a gyökerek számára a levegőt is. Használat után kimosható, kifőzhető (fertőtleníthető) és többször használható.

   A Zöld falhoz ajánljuk.

  • Szivacs

   Termesztőközegként használható a közönséges szivacs is. Egyszer használható. Kőzetgyapot helyett is alkalmazható.

  • Neoprén tartókorong

   A neoprén egy kloroprén kaucsuk, alternatív módon, habosított gumi, amely újra felhasználható az ültetések során. A növény szár megtartására használjuk pl. az Ananász toronyban.

  • Perlit

   Természetes körülmények között is előforduló vulkanikus üveg kőzet, amit hőkezelnek, így garantáltan csíramentes, steril.

  • Vermikulit

   A Vermikulit egy steril ásványi anyag, amely nagy vízvisszatartó kapacitással rendelkezik. Jól használható csíráztatáshoz, dugványozáshoz, magvetéshez. Különböző szemcseméretekben is kapható.

  • Virágföld

Magok

Megfelelőek a kertészeti áruházakban kapható zöldségmagok is, de ügyeljünk arra, hogy ne használjunk növényvédőszerrel kezelt, pl. csávázott magvakat.

Törekedjünk olyan magok használatára, amelyeket biokultúrákban is használnak.

Propagátor tálca

A magok csíráztatására, palánta nevelésére használatos tálca.

EC mérő

Az EC érték egy oldat elektromos vezetőképességét méri meg. A folyadékban oldott ásványi sók mértéke befolyásolja a vezetőképességet. Egy átlagos csapvíz EC értéke 3-400 us/cm (microsimens/cm)

A tápanyag adagolással növekszik a vízben oldott ionok aránya, így a vezetőképesség is növekszik. A termesztés során ezt a kezdeti értéket emeljük fel 1000-1500 us/cm értékre.

Abban az esetben, ha rendelkezünk RO víz szűrővel (fordított ozmózis), akkor a kezdeti EC érték a csapvíz 3-400 us/cm értéke helyett kb. 10-12 us/cm érték.

PH mérő

Az oldat PH értékét, vagyis savasságának vagy lúgosságának mértékét méri. A 7-es PH érték a semleges. Minél nagyobb a PH érték, annál lúgosabb az oldalt. A használat során a növényi maradványok oldatba kerülése lúgosítja a tápoldatot. Ez pedig lassítja és akadályozza a tápanyag felvételét.

A növények tápanyag felvételéhez enyhén savas kémhatású oldatra van szükségünk. Ez az érték 5,5-6,5 PH érték között van.

Tápanyag

Minden növénynek szüksége van ionos állapotban felvehető ásványi anyagokra és mikroelemekre. A legfontosabbak ezek közül a Nitrogén, Foszfor és a Kálium.

Ha a növény természetből kapja meg ezeket az ásványi sókat, akkor a szerves anyagot előbb lebontják a baktériumok és ezután, képes felvenni a tápanyagot a növény.

Ha ugyanezeket a tápanyagokat (ásványi sókat) készen adagoljuk a növényekhez, akkor általában műtrágyáról beszélünk. Az elnevezés megtévesztő, mert a “mű” az nem “műanyagot” jelent. A növény így is, úgy is ugyanazokat a tápanyagokat veszi fel, akár a természet, akár az ember hozza azt létre.

PH érték beállító

Savas kémhatású folyadék, amellyel a tápoldat PH értékét lehet beállítani.

Kikalkulálható-e egy éves fenntartási költség?

A fenntartási költséget egy év helyett célszerűbb inkább termesztési ciklusokra kiszámolni, mert azt tudjuk arányosítani a megtermelt zöldség árához.

Miből áll a fenntartási költség?

 • Szivattyú üzemeltetés

  A szivattyú áramfogyasztása 3-5, max. 10 W, így a szivattyú áramfelvétele még 24 órás üzemben is elenyésző.

 • Szükség szerinti LED lámpák

  Ha megfelelő fénymennyiség áll rendelkezésünkre, akkor nincs szükségünk lámpákra. Célszerű a lakásban megmérni, hogy mikor, mely napszakban van elegendő fénymennyiség, és mikor nincs? Egy időkapcsolóval könnyen beállítható a fényszegény időszak lámpás fénypótlása.

  Természetesen akár teljesen sötét helyiségben is lehet növényt termeszteni, ebben az esetben folyamatos, napi 12-16 órás világításra van szükségünk.

  Egy LED lámpa áramfogyasztása 10-30 W körül alakul LED világítással.

  1 m2-re kb. 80-100 W LED világítás szükséges. Egy ilyen rendszer egy nap alatt kb. 1 kWh áramot fogyaszt. Ez hozzávetőleg a megtermelt zöldség bolti árának a 15%-a.

  Tekintve, hogy üzemi környezetben is hasonló termesztéstechnológiát alkalmaznak, így az elektromos árának növekedése előre láthatóan a zöldségek árának növekedését is magával hozza, az arányok nem változnak jelentősen.

 • Ültető, termesztő közeg

  A kőzetgyapot termesztő kocka növényenkénti ára 10-15 Ft körül alakul.

  Ha keramzitot, neoprén tartókorongot használunk, akkor az egyszeri költség, utána többször felhasználhatóak.

 • Tápanyag

  A tápanyag élelmiszer minőségű kifejezetten hidropónikus termesztéshez készített tápanyag koncentrátum, melyet 1:400 arányban kell hígítani. Így a legkisebb kiszerelésű 1 literes flakon is igen hosszú időre biztosítja a növények növekedését.

  Általában 10 liter vízhez 10-30 ml mennyiséget kell adagolni.

  Ügyelni kell arra, hogy a tápanyag koncentrátum is savas kémhatású, így először ezt adagoljuk a vízhez, majd utána állítsuk be a kívánt PH értéket.

 • PH érték beállító folyadék

  Speciális savas kémhatású folyadék, amellyel a tápoldat kémhatását tudjuk csökkenteni.

A termesztőközeg, a tápanyag és PH beállító folyadék a termesztési költség újabb 10-15%-át teszi ki.

Ha ezt a két értéket összeadjuk, akkor becslő számítással megállapíthatjuk, hogy munka költséget nem számítva a bolti ár 25-30%-a a termesztési költségünk árammal, tápoldattal és minden kellékkel együtt.