Barion Pixel

Víz és tápoldat fogyasztás – azaz mennyi a rezsije egy termesztő rendszernek? 2. rész

Az első részben lehet olvasni a hidropóniás rendszereink áramfogyasztásáról és annak költségeiről. Most pedig a vízszükséglet, tápanyag felhasználás és azok költségeit szeretnénk boncolgatni.

Vízszükséglet

A tartály utántöltése feltöltésből és teljes vízcseréből áll. A feltöltés azt jelenti, hogy vizet adunk a rendszerbe, amely párolgás vagy felhasználás következtében elveszett. A teljes vízcsere azt jelenti, hogy teljesen ki kell cserélni a vizet, amikor a feltöltött víz teljes mennyisége megegyezik a tartály teljes kapacitásával. Ez minden termelési ciklus végén szükséges.

Egy angol tanulmány szerint egy kisebb növénynek 1,8 l, közepesnek 3,7-5,5 l, a nagy növényeknek pedig 9,25 l vízigénye van. Átlagosan elmondható, hogy minden termesztési ciklus 2 hónap, a következő számítást a 2 hónapos teljes vízcserével számoljuk.

Egy saláta kis növények minősül, aminek ebben az esetben 1,8 l vízigénye van, ha a Tálcás rendszert vesszük alapul, amiben van 120 db ültefőhely, és ebbe csak salátát rakunk akkor az 210 l vizet jelent, ami körülbelül 200 Ft.

Az eddigieket összegezve, ha a drágább piaci árammal számolunk durván 2400 Forint lesz az áram többletünk és nagyjából 200 Ft a víztöbblet.

Tápoldat

A tápanyagok ára változhat, és az, hogy mennyi ideig tart, attól függ, hogy hány növényt tud termeszteni. Az előre összekevert oldatok vagy száraz tápanyagok használata nagymértékben befolyásolja a tápanyag-kiadásokat. Illetve, hogy az általunk termesztett növényeknek mennyi tápanyag igényük van.

A tápanyagok lehetnek előre összekevert oldatok, amelyek gyakran speciális makro- és mikrotápanyag-keverékek, amelyek bizonyos növényfajok számára készültek; vagy  száraz tápanyagok, amelyek vegyi sók, például vas, kálium vagy foszfor, többek között vízben oldható porított formává redukálva.

Általánosságban az elmondható, hogy az általunk használt tápoldat 500 l víz tápoldatozásához elegendő lehet az ajánlott dózisok betartásával. Ez a gyakorlatban 14 teljes tartájnyi Tálcás termesztőrendszert jelent, amit 2 havonta teljesen le kell ereszteni. Egy 1 l-es tápoldat ezekkel a számításokkal elegendő mennyiség 1-1,5 évre.

Ha érdekel ez a tápoldat, akkor a webshopunkba megtalálod BioNova Hydro SuperMix néven, ahol bővebb infó is van a leírásban.

Korábbi blogbejegyzések

Aktuális termékakciók

  • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

    Tálcás MikroKert

    280000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

    MikroKert Kezdőcsomag

    30000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Mini Zöld falMini Zöld fal

    Mini Zöld fal

    160000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    33390 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    29490 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

    Fekete Mini Zöld fal

    180000 Ft
    Sold By: MikroKert