Energiafogyasztás – azaz mennyi a rezsije egy termesztő rendszernek? 1. rész

Hogyan alakul a rezsi egy hidropóniás rendszerben?

A hidropóniás rendszerek fenntartásához 3-5 alapvető állandó szükséglet van, ezek pedig nem mások, mint a víz-, áram– és a tápanyagfogyasztás. De hogyan adódnak össze ezek a látszólag csekély költségek?

A szokványos talaji növénytermesztéssel szemben magasabbak a közüzemi számlák, viszont ezért cserébe sokkal gyorsabb az ellátási lánc, illetve nagyobb mennyiségű termést is tudunk szüretelni kevesebb idő alatt. De nézzük meg, hogy költségekbe ez hogyan jelenik meg!

Villamos energia költségek

Annak ellenére, hogy a hidroponika főként a vízre összpontosít, a legnagyobb közüzemi költség, amellyel a termelő találkozik, az elektromos költségek. Ez nagyban függ a termesztőrendszer méretétől és a szivattyú, LED lámpák méretétől is.

A mai Magyarországon az áramfogyasztás nagyon fontos téma, hiszen ez év augusztusától hatályba lépett a piaci ár, mi szerint 2523kWh/év fogyasztás felett a nem rezsicsökkentett (piaci) árat kell megfizetni.

Hogyan alakul ez a gyakorlatban? Mennyi idő alatt térül meg? – merül fel a kérdés.

Számításaink során az aktuális élelmiszer árakat állítottuk szembe a termesztőrendszer árával és az általa elfogyasztott rezsit, mire megtermeli a zöldségeket.

A nagyobb rendszereink (Tálcás) fogyasztása 103 W elektromos áramot fogyasztanak, ami havi szinten megközelítőleg 1400-2700 forintig alakulnak a csökkentett, illetve a piaci áron való használattól függően.

Ezek alapján a Tálcás termesztőrendszer megközelítőleg 7 hónap alatt térül meg lakossági áras rezsivel, ami igen jó befektetésnek tekinthető.

Egy nagyobb termesztő rendszer esetén a rezsi számlákat megközelítőleg 15-20%al növeli meg, viszont ha a háztartás rendelkezik napelemmel, akkor ez a költséget szinte 0-ra csökkenti.

A különböző gazdasági hatások miatt 30%-kal nőttek az élelmiszerárak, illetve több termék hiánycikk lett és csak szakaszosan lehet kapni. Egy hidropóniás rendszerrel biztonságban érezheti magát az ember, mivel a beültetett növények már biztosan az övé.

Számításaink alapján a Tálcás termesztő rendszerben havi szinten 34 ezer forintnyi zöldséget tudunk megtermelni, vagyis spórolni, a megtermelt mennyiség, ha boltban vásárolnánk meg 34 ezer Ft-ba kerülne.

A következő részekben a víz, tápoldat, hely és fűtés költségeit vetjük számítás alá.

Korábbi blogbejegyzések