Barion Pixel

Miért jó a hidropóniás növénytermesztés?

Sokan termesztenek háztáji kertekben zöldséget, azonban rengeteg kihívással kell szembenézniük. Többek között pl. a talaj szerkezetével, minőségével, öntözéssel, kártevőkkel, betegségekkel.

Van más mód arra, hogy jobban kontrollálhassuk ezeket a termelést befolyásoló, korlátozó tényezőket? A válasz erre a hidropóniás, azaz vízkultúrás beltéri növénytermesztés.

A kérdés, hogy mik az előnyei?

ZÖLDEBB, FENNTARTHATÓBB

Ha áttérsz a beltéri hidropónikus növénytermesztésre, akkor a növényszükségleted nagy részét ezután már tudod fedezni magadnak, vagyis nem kell az előre műanyagba csomagolt és több 100 vagy 1000 km-t utazott salátát megvedd, ami ráadásul már valószínűleg minimum 2-3 napja le lett szedve. Tehát alacsonyabb a környezetterhelése.

LEGFRISSEBB

Nincs annál frissebb saláta, mint amit a szüret után azonnal a tányérra tudsz tenni! Akkor szüretelheted le, amikor a legszebb állapotában van és nem egy több napja szedett zöldséget kell fogyassz, hiszen így több napig is elvan a zölded, ha már el is érte a megfelelő méretet.

EGYSZERŰ

Nincs szükség napfényre, csak speciális lámpákra. Nem kell a kinti környezettől, időjárástól tartani, és bent folyamatosan monitorozhatsz mindent, valamint állandó hőmérséklet és időjárás van. Csak arra kell figyelj, hogy legyen elég víz, benne tápanyag és fény. Nem kell annyi időt rászánni, mint a talaji gazdálkodásnál. Nincs gyomlálás, kapálás. De ne legyenek illúzióid, teendő van vele, de mégsem annyi, és nem is olyan koszos és fárasztó munka. Ráadásul szellemileg is megnyugtató hatása van.

A hidropóniás rendszernek köszönhetően mindig tudhatjuk, hogy mekkora a vízszint, mennyi tápanyag áll a növény rendelkezésére. A hidropóniás termesztés kevesebb “hátráltató” munkát jelent, hiszen nem kell foglalkozni a gyomlálással, a kapálással, a mulcsozással, trágyázással stb. Ráadásul számos talajból terjedő kártevőt és betegséget elkerülhetünk, így kevesebb növényvédőszeres permetezésre van szükség. A hidropóniás rendszereket derékmagasságban lehet kialakítani, megkíméljük magunkat a sok hajolástól, görnyedéstől, különösen az olyan alacsony növények esetében, mint a saláta, a pak choi, a káposztafélék, a salátafélék, az eper, a gyógynövények.

VÍZTAKARÉKOS

Sok lehet a víz első ránézésre a rendszerben, viszont így garantáltan hozzájut a növény annyi H2O-hoz amennyire szüksége van. Hiszen a hagyományos földi termesztésnél a víz elszivárog a növény mellett a földben és nem biztos, hogy annyi jut neki, amennyire szüksége van. A hiropóniában keringtetve van a víz, tehát újra és újra használjuk azt, ami nem kellett. Így 95%-kal kevesebb vizet pazarolunk, mint a hagyományos talaji termesztésnél.

EGÉSZSÉGESEBB

Magról nevelt növények lévén pontosan tudhatod, hogy mit adsz a zöldségednek, ezért nem kap semmilyen növényvédőszert, ezáltal nem kerül bele méreganyag. Tápanyagaiban pedig ugyanolyan gazdag, mint hagyományos talajon termesztett társai.

GYORSABB

Mivel a növény itt valóban megkapja a számára szükséges mennyiségű vízet, tápanyagot, és fényt, így a lehető legkedvezőbb környezet van számára biztosítva a növekedéshez. Így átlagosan 3-szor gyorsabban nőnek és a megfelelő tápanyag mellett nagyobb, bőségesebb termést is tudnak nekünk adni.

Nagyon fontos előny, hogy a legrövidebb úton jutunk friss és egészséges növényekhez, hiszen akár a lakásban is termeszthetünk. A hidropónia megfelelő alkalmazásával a növény kitűnően növekszik és ideális vitális tulajdonságai lesznek.

Korábbi blogbejegyzések

Aktuális termékakciók

 • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

  Tálcás MikroKert

  280000 Ft
  Sold By: MikroKert
 • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

  MikroKert Kezdőcsomag

  30000 Ft
  Sold By: MikroKert
 • Mini Zöld falMini Zöld fal

  Mini Zöld fal

  160000 Ft
  Sold By: MikroKert
 • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

  Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

  33390 Ft
  Sold By: MikroKert
 • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

  Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

  29490 Ft
  Sold By: MikroKert
 • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

  Fekete Mini Zöld fal

  180000 Ft
  Sold By: MikroKert