Barion Pixel

Hidropónia vs. Talajon termesztés

A hidropónia néhány nyilvánvaló előnye a talajkultúrával szemben:

– A termesztő közeg sterilizálásának egyszerűsége és hatékonysága. A termékek higiénikusak, nincsenek jelen biológiai kórokozók.

– A növények táplálása homogén, ellenőrzött és kiszámítható. Az egyes növényekhez kifejlesztett speciális készítmények maximalizálják a terméshozamot.

– A növények termesztése kis területet igényel (vertikális rendszerek), nem korlátozza őket a víz vagy a tápanyag elérhetősége, csak a rendelkezésre álló fény. Megfelelő környezeti tényezők esetén nagyobb terméshozamot eredményez a növény egységnyi területre vetítve.

– Nincsenek gyomok, nincs művelés.

– Hatékony vízfelhasználás az öntözési ciklusok automatizálásával. A vízzel a növény növekedési szakaszának és a termésnek megfelelően tudunk gazdálkodni, visszakeringtethető a rendszerbe.

– A tápoldatok használata hatékony, mivel a tápanyagok egyből eljutnak a növények gyökereihez, a gyökérzónán túl nem történik tápanyagveszteség.

– A növények hamarabb érnek be a hidropóniával, mivel nincsenek tápanyag- vagy vízstressznek kitéve. A terméshozamok legalább 20%-kal nagyobbak a talajkultúrához képest. A meghosszabbított termesztési időszak alatt az éves terméshozamok meghaladhatják a szabadtéri talajban történő termesztés két-háromszorosát.

– A termesztőágyak derékmagasságban történő megépítése vagy a függőleges növénytornyok használata megkönnyíti a termesztési munkát.

Nem kell aggódni amiatt, hogy a beltéri hidropóniás kertbe betolakodnak a kinti, ételt kereső állatok, (például nyulak, őzek, hörcsögök, vakondok, kisebb rágcsálók stb).

– A kültéri zöldségeskerthez szükséges kertészeti eszközöket nem kell beszerezni. Nincs szükség kézi kapákra, kultivátorokra, kapákra, ásókra, kerti villákra, gereblyékre, motoros talajművelőgépekre stb.

Mindezen előnyök mellett miért ne kertészkedne hidropóniásan? Amellett, hogy kiváló ízű és tápértékű zöldségeket termel és ellátja a családját, nagyszerű hobbi is.

Korábbi blogbejegyzések

Aktuális termékakciók

  • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

    Tálcás MikroKert

    280000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

    MikroKert Kezdőcsomag

    30000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Mini Zöld falMini Zöld fal

    Mini Zöld fal

    160000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    33390 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    29490 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

    Fekete Mini Zöld fal

    180000 Ft
    Sold By: MikroKert