Hidropónia vs. Talajon termesztés

A hidropónia néhány nyilvánvaló előnye a talajkultúrával szemben:

– A termesztő közeg sterilizálásának egyszerűsége és hatékonysága. A termékek higiénikusak, nincsenek jelen biológiai kórokozók.

– A növények táplálása homogén, ellenőrzött és kiszámítható. Az egyes növényekhez kifejlesztett speciális készítmények maximalizálják a terméshozamot.

– A növények termesztése kis területet igényel (vertikális rendszerek), nem korlátozza őket a víz vagy a tápanyag elérhetősége, csak a rendelkezésre álló fény. Megfelelő környezeti tényezők esetén nagyobb terméshozamot eredményez a növény egységnyi területre vetítve.

– Nincsenek gyomok, nincs művelés.

– Hatékony vízfelhasználás az öntözési ciklusok automatizálásával. A vízzel a növény növekedési szakaszának és a termésnek megfelelően tudunk gazdálkodni, visszakeringtethető a rendszerbe.

– A tápoldatok használata hatékony, mivel a tápanyagok egyből eljutnak a növények gyökereihez, a gyökérzónán túl nem történik tápanyagveszteség.

– A növények hamarabb érnek be a hidropóniával, mivel nincsenek tápanyag- vagy vízstressznek kitéve. A terméshozamok legalább 20%-kal nagyobbak a talajkultúrához képest. A meghosszabbított termesztési időszak alatt az éves terméshozamok meghaladhatják a szabadtéri talajban történő termesztés két-háromszorosát.

– A termesztőágyak derékmagasságban történő megépítése vagy a függőleges növénytornyok használata megkönnyíti a termesztési munkát.

Nem kell aggódni amiatt, hogy a beltéri hidropóniás kertbe betolakodnak a kinti, ételt kereső állatok, (például nyulak, őzek, hörcsögök, vakondok, kisebb rágcsálók stb).

– A kültéri zöldségeskerthez szükséges kertészeti eszközöket nem kell beszerezni. Nincs szükség kézi kapákra, kultivátorokra, kapákra, ásókra, kerti villákra, gereblyékre, motoros talajművelőgépekre stb.

Mindezen előnyök mellett miért ne kertészkedne hidropóniásan? Amellett, hogy kiváló ízű és tápértékű zöldségeket termel és ellátja a családját, nagyszerű hobbi is.

Korábbi blogbejegyzések