Barion Pixel

Miért számít, hogy mit eszünk? Ételek és a prevenció

Sokan alábecsülik a hatalmat, ami a kezünkben van, ha az egészségünkről van szó. Talán nem is gondolnánk, mekkora szerepe van annak, mi az, amit a tányérra teszünk.

Elcsépelt gondolat lehet azt mondani, hogy nem mindegy milyen üzemanyaggal tankolunk, de vizsgáljuk meg közelebbről mit is jelent ez a táplálkozásunk tekintetében.

Hajlamosak vagyunk a génekre, a családi genetikára, alkatra hivatkozva elfogadni helyzetünk, legyen szó betegségről, plusz kilókról, stb. Lehet ebből kiút, vagy tényleg előre meg van pecsételve a sorsunk?

Egy 2007-ben publikált tanulmány szerint például egy nem dohányzó ember esetében a rák kialakulásának kockázatát 50%-ban befolyásolja az étrend. Ha ehhez hozzávesszük a többi életmódbeli tényezőt (stressz, sport, alvás) már 80 % az arány. Természetesen sok tényező lehet, melyet nem tudunk befolyásolni, de a jó hír az, hogy van beleszólásunk és az étrendünk sokkal nagyobb szelet az egészségünk alakulásának halmazában mint gondolnánk.

Mára kutatások tömkelege bizonyítja a növényi eredetű, feldolgozatlan ételek egészségre gyakorolt pozitív hatását, betegségek megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepét.

Hiszen a rostok, vitaminok, antioxidáns és fitokémiai anyagok hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és az egészség fenntartásához. A zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék, csírák és zöldfűszerek kiváló forrásai ezen anyagoknak.

A következőkben nézzünk néhány egyszerű tippet az egészségünkért.

  1. Fókusz

A legtöbb esetben azt tartjuk szem előtt, mit nem ehetünk, de mi lenne, ha ezt megfordítva inkább arra figyelnénk mi az, ami lehetőleg a tányérunkra kerül. A köretet igyekezzünk feldobni friss salátával vagy párolt zöldségekkel. Ugyan ezt az elvet bevethetjük tízórai vagy nassolás közben: olajos magvakkal, gyümölccsel, aszalványokkal, kencékkel egészítsük ki a nasizást. A gyümölcs és zöldségfogyasztás legyen része a napi rutinnak

2. Tervezz

Ha egy hétre vagy pár napra előre megtervezzük az étkezéseinket, sok időt és energiát spórolhatunk magunknak. Ha a bevásárló lista megírásánál kicsit tudatosak vagyunk, nemcsak időt, pénzt, de valószínűleg élelmiszerhulladékot is spórolunk, hiszen nem fogunk feleslegesen élelmiszert vásárolni.

3. Színes táplálkozás

Képzeljük el, hogy a tányérunk egy festőpaletta és próbáljunk minél nagyobb színskálát felvonultatni rajta. Csempésszünk piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket főétkezéseinkbe, pl.: paradicsom, sárgarépa, brokkoli, spenót. Ha ezt az egyszerű szempontot figyelembe vesszük, jó eséllyel nem lesz problémánk a megfelelő mennyiségű zöldségbevitellel.

4. Igyál vizet

Alapvető, de nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszunk. Energetizál, csökkenti az éhségérzetet, segíti az emésztési és kiválasztási folyamatokat, megelőzi a fejfájást, védi a szívet és a vesét. Ha nehezedre esik elfogyasztani napi 2 l vizet vagy hajlamos vagy elfelejteni inni, praktikus lehet beszerezni egy kulacsot és mindig szem előtt tartani. Ha maga a vízivás okoz problémát, készíts ízesített vizet. Citrom és narancskarikákkal, mentalevéllel, reszelt gyömbérrel máris trópusi ízeket varázsolhatsz a palackodba. De pár málna, áfonya vagy eper és egy kis bazsalikom felhasználásával is készíthetsz magadnak frissítő italt.

Korábbi blogbejegyzések

Aktuális termékakciók

  • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

    Tálcás MikroKert

    280000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

    MikroKert Kezdőcsomag

    30000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Mini Zöld falMini Zöld fal

    Mini Zöld fal

    160000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    33390 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    29490 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

    Fekete Mini Zöld fal

    180000 Ft
    Sold By: MikroKert