Miért tör ránk a farkaséhség?

Nem értjük miért van az, hogy este 10-kor ránk tör a farkaséhség és fejvesztve vadászunk a maradékok után. Biztos én vagyok az oka, – gondoljuk ilyenkor – nem vagyok elég kitartó és következetes, nem tudom megállni, hogy este 6 után ne egyek, és megy tovább a gondolatvonat, mi pedig feltépjük a dugicsokis fiókot is, hiszen már úgy is teljesen mindegy…

Ha nem veszünk magunkhoz kellő mennyiségű tápanyagot, gyakrabban leszünk éhesek és sűrűbbé válnak az éhségrohamok. Hiába tömjük magunkat csokival, chips-el és finomított szénhidrátokkal, ha szervezetünk nem jut elég tápanyaghoz, a hiány általában egy nagy habzsolásba torkollik. Rágcsálhatunk és csipegethetünk akár egész álló nap, nem lakunk jól.

Mire figyeljünk tehát, ha szeretnénk elkerülni az egész napos sóvárogás és az esti hűtőkirámolást?

Nélkülözhetetlen tápanyagaink:

  • FEHÉRJE

Az aminosavak – a fehérjék építőegységei – elengedhetetlenek a szövetek regenerálódásához,  a sejt- és antitest képződéshez, valamint fontos szerepük van az enzimek és hormonok működésében. Manapság egyre inkább a fehérjefogyasztás megszállottjai lettünk. Ha fogyókúrázunk, azért, ha edzünk azért, ha csak kicsit tudatosabban akarunk étkezni, azért. Ám kevesen tudják, hogy általánosságban véve több fehérjét fogyasztunk, mint amire a szervezetünknek szüksége lenne, ahogy azt is, hogy növényi források is tartalmaznak fehérjét. Az amerikai tudományos akadémia szerint egy egészséges nő fehérjeigénye napi 45 gramm, egy egészséges férfié pedig napi 52 gramm. Ezzel szemben a tényleges átlagos napi fehérjefogyasztás (az USA-ban) a felmérések szerint napi 75 gramm nőknél és körülbelül 100 gramm férfiaknál. Várandós nők és a sportolók fehérjeszükséglete magasabb, azonban egy átlagember számára könnyen biztosítható a napi szükséglet.

  • SZÉNHIDRÁTOK

A szervezet legfontosabb, leggyorsabban felhasználható energiaforrásai a szénhidrátok. Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a szénhidrátszegény diéták, azonban legyünk óvatosak. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos elemei a szénhidrátok. Hiányuk esetén pedig értékes tápanyagoktól vonjuk meg a szervezetünket.

  • ALAPVETŐ ZSÍRSAVAK

Az omega-6 mellett legfőképp az omega-3 zsírsavak bevitelére érdemes odafigyelni, hiszen gyulladás- és fájdalomcsökkentők, valamint csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Remek forrásuk a lenmag, lenolaj, chiamag, zöldleveles zöldségek, dió, brokkoli.

  • D- vitamin és Kalcium

Ha erős csontokat szeretnénk nem elég a kalciumbevitel, D-vitaminra is szükségünk lesz. Köztudott, hogy a napsugárzás természetes D-vitaminforrás. Ősztől tavaszig azonban érdemes táplálékkiegészítővel pótolni, hiszen ilyenkor nem jutunk elegendő napfényhez. Magyarországon sajnos a lakosság túlnyomó többsége D-vitaminhiányos, ezért is érdemes odafigyelni a pótlásra.

  • VAS

A vas fontos építőanyaga a vörösvérsejteknek, feladata az oxigén szállítása a vérben. Felszívódását segíti a C-vitamin, így érdemes kombinálni: vas tartalmú ételforrásokat citrommal vagy paradicsommal fogyasztani.

  • B12- vitamin

Lehangoltság, feledékenység, izomfáradtság, de maradandó idegi károsodásokat is előidézhet hiánya. Elsősorban vegetáriánus táplálkozást követőek körében népszerű, de hiánya húsevőknél is kialakulhat. Vitaminpótlással azonban ezt egyszerűen elkerülhetjük.

Korábbi blogbejegyzések

Mangoldos-rikottás tészta

Mangoldos-rikottás tészta

Hozzávalók: 2 tk só 1 csokor mángold ¼ csésze olivaolaj 1 kp vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma ¼ tk...

Pak Choi-os tészta

Pak Choi-os tészta

Hozzávalók: 2 ek olivaolaj1 fej lilahagyma 2 gerezd fokohagyma 1 csokor pak choi 1 db paradicsom 1...

Mángoldos minestrone leves

Mángoldos minestrone leves

Hozzávalók 3 ek olaj1 közepes vöröshagyma3 gerezd fokhagymasó, bors, rozmaring ízlés szerint3 szál...