Barion Pixel

A tökéletes saláta képlete

Nem kell statisztikai analíziseket bújni, hogy tudjuk a zöldség és gyümölcs nem a legnépszerűbb fogyasztási cikk hazánkban. Unalmas? Ízetlen? Semmi kedvünk hozzá?

Egyféleképpen deríthetjük ki. Szerencsére a konyha a kísérletezés helye, ahol a lehetőségeknek csak a fantáziánk, az időnk és a mosogatógép kapacitása szab határt. Könnyen lehet, hogy egy szósz, elkészítési mód, vagy egy furfangos ötlet annyira feldobja az unalmasnak titulált zöldeket, hogy még a gyerekek is rájárnak a finom falatokra.

Közkedvelt hiedelem, hogy a saláta az a kötelező köret, amit azért erőltetünk a tányérra, hogy kipipálhassuk a napi zöldségbevitelt, de ennél azért sokkal izgalmasabb formában is tálalhatjuk. A zöldségek rengeteg különféle ízanyaggal és textúrával nyitnak utat egy tartalmasabb étkezés felé.

Hogyan dobjuk fel tehát a salátánkat? A képlet egészen egyszerű. Nem más, mint a zsírok, a savak és az aromaanyagok hármasának egysége.

  1. A zsírok segítenek csapdába ejteni az ízeket, mivel a zsír bevonja a nyelvünket. Ez azt jelenti, hogy az ízvegyületek hosszabb ideig érintkeznek az ízlelőbimbóinkkal. Zsírok alatt gondoljunk az olajokra vagy élelmi anyagokban természetesen előforduló zsírokra pl.: avokádó, olajbogyó, olajos magvak. Természetesen ezek kombinációját is felhasználhatjuk egy ízletes saláta elkészítéséhez.
  2. A savak az ízek felerősítéséért felelnek majd, az ízlelőbimbóink stimulálásával. Használhatunk különféle eceteket, citrusféléket.
  3. Az aromaanyagok lesznek salátánk lelke. Azon összetevői, melyek karaktert, ízt adnak ételünknek. Gondoljunk itt a hagymára, fokhagymára, szárított fűszerekre vagy friss fűszernövényekre.

Amikor egyesítjük salátánkban ezeket az aromás vegyületeket tartalmazó összetevőket a savas alkotóelemekkel (ecet/ citrom) és a zsírokkal (olívaolaj/avokádó) a végeredmény jó eséllyel egy ropogós ízrobbanás.

Korábbi blogbejegyzések

Mangoldos-rikottás tészta

Mangoldos-rikottás tészta

Hozzávalók: 2 tk só 1 csokor mángold ¼ csésze olivaolaj 1 kp vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma ¼ tk...

Pak Choi-os tészta

Pak Choi-os tészta

Hozzávalók: 2 ek olivaolaj1 fej lilahagyma 2 gerezd fokohagyma 1 csokor pak choi 1 db paradicsom 1...

Aktuális termékakciók

  • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

    Tálcás MikroKert

    280000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

    MikroKert Kezdőcsomag

    30000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Mini Zöld falMini Zöld fal

    Mini Zöld fal

    160000 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    33390 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    29490 Ft
    Sold By: MikroKert
  • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

    Fekete Mini Zöld fal

    180000 Ft
    Sold By: MikroKert