Barion Pixel

Mi az a hidropónia?

A hidropónia (hidroponika) egy talajmentes növénytermesztési módszer. Lehet talajmentesen növényt termeszteni? A válasz: igen!

Hidropóniás termesztés során a növény a tápanyagot nem a talaj közvetítésével, hanem tápoldat segítségével veszi fel. Tehát a növény gyökérzete nem a talajjal érintkezik, hanem egy speciális összetételű oldattal, és közvetlenül ebből veszi fel a tápanyagot. A bevitt tápanyagokat mesterségesen adagolják a “tápoldatba”, a felhasznált vizet pedig visszakeringetik a rendszerbe.

A termőföld ugyanis csak egy közvetítő közeg, aminek a közvetítésével képes a csapadék tápanyagokkal dúsulni. A talaj azonban kihagyható a rendszerből. Sok növényfajtánál elegendő, ha a gyökérzet pusztán a tápoldattal érintkezik. Amennyiben szükség van fizikai megtámasztásra valamilyen közvetítő közeget kell alkalmazni (pl. kőzetgyapot, égetett agyaggömbök, kertészeti perlit, kókuszrost stb.)

A növények talajban vagy hidropóniás történő termesztése alapvetően hasonló igényeket igényel a környezetüktől, azonban a hidrokultúrás termesztésnél jól tudjuk irányítani a külső korlátozó tényezőket, például a fényt, a hőmérsékletet, és kizárhatóak olyan problémák, amelyek pl. a kártevőkkel és betegségekkel kapcsolatosak. Ezen kívül egész évben, még a téli hónapokban is kiváló minőségű növényeket termeszthetünk.

Sokan a hidropóniás növénytermesztést tartják a jövőnek, amely válaszul szolgálhat az emberiség növekvő élelmiszerigényére. Meglepő, de a hidropóniás módszert az űrben történő kisérletekhez is használják.

Korábbi blogbejegyzések

Aktuális termékakciók

  • Tálcás MikroKertTálcás MikroKert

    Tálcás MikroKert

    280 000 Ft
  • MikroKert KezdőcsomagMikroKert Kezdőcsomag

    MikroKert Kezdőcsomag

    30 000 Ft
  • Mini Zöld falMini Zöld fal

    Mini Zöld fal

    160 000 Ft
  • Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    Kezdőcsomag Mikrokert Mini Falhoz

    33 390 Ft
  • Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    Kezdőcsomag Mikrokert Tálcás rendszerhez

    29 490 Ft
  • Fekete Mini Zöld falFekete Mini Zöld fal

    Fekete Mini Zöld fal

    180 000 Ft